A Fradi-Újpest

 2009.02.17. 18:37

 Magyarország legnagyobb rangadója


Erre a párosításra ugyanis még azok is felkapják a fejüket, akik nem is értenek sokat a focihoz. A leghíresebb szembenállás Magyarországon táborok között egyértelműen a Fradi-Újpest. Ennek van a legnagyobb hagyománya és ez a két csapat rendelkezik a két legnagyobb táborral.

Zöld és Lila...

Érdekesség, hogy míg Olaszországban a Lazio-Roma rangadó politikai szembenállásból adódik (Roma inkább a bal, míg a Lazio a jobb oldalt képviseli), Hollandiában vallási ellentét az Ajax-Feyenoord rivalizálás oka (Ajax zsidó míg a Feyenoord keresztény) addig Magyarországon ez nem így van. Mind a Fradi mind az Újpest a kereszténységet és a jobboldalt képviseli. Akkor vajon mi ez a nagy rivalizálás? Valószínüleg az oka az, hogy a két csapat nagyon közel van egymáshoz Budapesten belül, és ha már Budapestnél vagyunk meg kell említenünk a Honvéd-Újpest, FTC-MTK és a Honvéd-Vasas rangadót is.

Újpest tábor:

 A nagy rangadóra általában látvánnyal, koreográfiával készülnek a csoportok. Ezek kivitelezése akár hetekig is eltarthat. A koreók mérete, kidolgozottsága a csoportok anyagi helyzetétől illetve az előkészítő munkában résztvevők létszámától, tehetségétől, ötletességétől is függ. Ezeket a dolgokat a következő csoportok készítik:

  Ferencváros : Green Monsters, Stormy Scamps.

Újpest : Ultra Viola Bulldogs.

Lila majom egy Fradi-Újpest meccsen. Ára kb. 500 ezer Forint

 

 

 

 

 

 

 

 

A szurkolói csoportok természetesen rigmusokban is dalba foglalják gyűlölt ellenfelük nevét, ezeket nem csak a Fradi-Újpest rangadón, hanem szinte az össszes mérkőzésen hangoztatják.

Fradi tábor:

 Természetesen léteznek baráti szurkoló táborok is, a Fradinak ilyenek a Zalaegerszeg, Panathinaikos (görög) , vagy éppen az osztrák Rapid Wien.

Összegzésképp, mi is a Fradi - Újpest rangadó: A hatalmas múltú rivalizálás a zöld-fehérek, és a lila-fehérek között. A két csapat 1905-ben találkozott az élvonalban, azóta 200 meccset játszottak 2005-ig, így a világ második legtöbb meccsét a Fradi játszotta riválisával az Újpesttel (ezt a rangadót csak az "Old Firm" azaz a skót Celtic-Rangers rangadó előzi meg 255 alkalommal, és a "Merseyside Derby" azaz az angol Liverpool-Everton rangadó követi 194 alkalommal). A két csapat szurkolói gyűlölik egymást minden bizonnyal a legjobban az országban, ennek szinte mindig, minden szituációban hangot is adnak általában. A rangadón gyakoriak a rendbontások, összetűzések a stadionon kívül, belül, a rendőrséggel, egymással, ezért általában a Fradi-Újpest találkozókon igen nagy a hatósági készültség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisi.blog.hu/api/trackback/id/tr46949072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása